Welkom op deze site.

Op deze site een stukje historie, de stamboom, oude foto's en verhalen van de familie de Vries. Er zijn vele familie's de Vries en deze familie vinden we aan het begin van de achtiende eeuw ten zuid-oosten van Drachten in de provincie Friesland.Lippenhuizen 1725

In de Hervormde gemeente van Lippenhuizen wordt op 06 sept 1750 Gauke Wietses (Wijtzes) de Vries gedoopt. Als vader wordt vermeld Wieste Gaukes en de moeder was Aaltje Gerrits. In het jaar 1781 trouwt Gauke Wietses te Beilen (Drenthe) met Antje Ruurds. Iin 1796 wordt te Smilde hun (voor zover bekend) jongste zoon Sieger geboren.
Sieger Gauwke de Vries trouwde op 22 jarige leeftijd met Grietje Klaas Gort. Het huwelijk vond plaats op 31 okt 1818 te Slood (Hoogeveen). Sieger Gauwke was veenbaas. Samen kregen zij elf kinderen. Hun zoon Klaas, die in 1829 te Westerbork werd geboren trouwde op 25 jarige leeftijd te westerbork met Niesje Koster. Klaas is, voor zover bekend de eerste schipper in deze familie.

Een van de acht kinderen uit dit huwelijk is zoon Wijtse, hij wordt op 11 april 1864 geboren te Zuidwolde en ook hij wordt later schipper. Op 24 jarige leeftijd trouwt Wijtse met Klaasje Smit. Van Wijtse is bekend, dat hij in 1917 op het IJsselmeer is verdronken op 53 jarige leeftijd. In de omgeving van Monnickendam was hij bij het controleren van de deklast overboord geslagen.
Klaas, een van de drie nog levende zoons is dan 23 jaar oud. Klaas trouwt in 1921 met Pietje Dijkstra. Samen varen zij een groot aantal jaren op de "Onderneming" en tien kinderen worden geboren. En zo als zo vaak kiezen ook de drie zoons voor het schippersleven en ook de meeste dochters huwen een schipper.

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 


Klaas de Vries teert zijn schip de Onderneming
Lippenhuizen, is een dorpje ten oosten van Gorredijk, in de gemeente Opsterland. Lippenhuizen (Fries: Lippenhuzen) is ontstaan in de Middeleeuwen en telt ongeveer 1400 inwoners. In het verre verleden werd Lippenhuizen Kobunderhuizen genoemd.
Niesje (*1889), dochter van Wijtse deVries
Nies en Carla de Vries
Klipperaak van Klaas de Vries wordt de Lemmer binnengesleept
Tjalk van Jan de Vries te Harlingen.
Antje Kuipers voor haar tjalk te Urk.
Klaas de Vries, millitair omstreeks 1914 - 1918 met zijn mitrailleurhonden, die de kar van de mitrailleur of het kanon moesten trekken.